Székely Gyors programok

 

SZÉKELY GYORS - 2023

 

Első nap (2023. május 26., péntek)

Találkozó: Budapesten, a Budapest-Keleti pályaudvaron! (Figyelje a pályaudvar központi utastájékoztató tábláját, amely jelzi, hogy a vonat hányadik vágányról fog indulni). Jelentkezés a vonat végén található utasfogadó pultoknál.

Majd a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz Budapestről közösen, Magyarország leghosszabb személyszállító szerelvényeként indul útnak Erdély felé.

További felszállási lehetőségek: Szolnok, Püspökladány, Biharkeresztes. 
Érkezés a határra Biharkeresztes/Biharpüspöki a délelőtti órákban, majd indulás tovább a Nagyvárad (Sebes-Körös völgye) – Kalotaszeg – Kolozsvár – Szamosújvár – Dés – Déda – Gyergyószentmiklós – Csíkrákos útvonalon. Útközben áthaladunk és lehetőség szerint megismerkedünk a települések kulturális és történelmi nevezetességeivel: - a néprajzáról messzeföldön híres Kalotaszeggel, - Kolozsvárral, Mátyás király szülővárosával, az örmények is lakta várossal, a Mezőség nyugati peremén épült Szamosújvárral, Rózsa Sándor nyughelyével, - a Kis- és a Nagy-Szamos összefolyásánál fekvő Déssel, - Dédával, ahol Wass Albert közismert regénye, A funtineli boszorkány cselekménye kezdődik, - Gyergyószentmiklóssal, valamint a Maros és az Olt forrásvidékével.

Megérkezés a Székelyföldre, ahol Alcsíkban több településen foglaljuk el szálláshelyünket: Csíkszentkirály, Csíkszentimre, Csíkszentsimon, Csatószeg, Újtusnád, Tusnádfürdő, Sepsibükszád.

Elhelyezés: a faluturizmus keretében magyar-székely családoknál, fürdőszobás házakban, félpanziós ellátással. Az egyes vasútállomásokon a szállásadók várják a vendégeket.

Második nap (2023. május 27., szombat)

Reggeli után indulás a Csíksomlyói Búcsúba a szálláshelyek vasútállomásairól az utaskísérők irányításával. Érkezés Csíkszereda vasútállomására, majd a keresztaljakkal gyalog megyünk Csíksomlyóra. Itt felkapaszkodunk a Kis- és Nagy-Somlyó közötti nyeregbe, ahol több százezer zarándok társaságában a Makovecz Imre tervezte színpadon felállított oltárnál részt veszünk a 12.30-kor kezdődő szentmisén. 
Ezt követően érdemes egyénileg meglátogatni a Csodatévő Szűz Mária szobrot a Csíksomlyói kegytemplomban. A délutáni szabadidőben lehetőség van fakultatív sétára Csíkszereda központjában. Estebéd a vendéglátóknál vagy falusi vendéglőben.

Figyelem! Aki elszakadt a csoportjától menjen a csíkszeredai vasútállomásra az idegenvezetője által megadott időpontra!!!


Harmadik nap (2023. május 28., vasárnap)

Reggeli a vendéglátóknál, majd indulás Ma­défalva érintésével a Gyi­­me­sekbe, az Ezeréves ha­tárhoz. Alcsíkból és Felcsíkból két sze­rel­­vény­ként érkezik Madéfalvára a Csíksomlyó Expressz és a Szé­kely Gyors. Innen össze­kapcsolva egy szerelvényként mennek tovább a Gyimesekbe.

Útvonal: Karakó-völgyhíd – Lóvész – Gyi­mes­középlok – Gyi­mes­bükk, a tör­té­nel­mi Magyarország vasúti határállomása. 

Gyimesbükkön meg­te­kintjük a Rá­kóczi vár romjait és a vár tövében, az Ezeréves határon ál­ló, felújított 30. számú MÁV őr­házat (a MÁV egykoron legkeletibb őr­há­zát), illetve részt veszünk a kon­tu­máci kápolnánál celebrált szentmisén.

Ezután a Püskösdi Forgatag rendezvényén Gyimesbükkön folytatódik az ünneplés a "Pünkösdi Forgatag" rendezvényén, ahol falusi búcsú várja a vonatok zarándokait.


Negyedik nap (2023. május 29., hétfõ)

A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz közös szerelvénye a kora reggeli órákban indul útnak Alcsíkból, Felcsíkon át, Erdély északi útvonalán keresztül Magyarországra. Székelyföldről a vonat észak felé indul, és DésenZsibónZilahonNagykárolyon és Érmihályfalván át éri el a magyar határt. Kelet-Magyarországon a szerelvény megáll Nyírábrányban, DebrecenbenPüspökladányban és Szolnokon. Érkezés Budapest-Keleti pályaudvarra.

Részvételi díj: 129.990 forint/fő

A részvételi díj tartalmazza a különvonat útiköltségét másodosztályon, három éjszakai szállást magánházaknál, két-, három- négyágyas, pótágyazható szobákban, félpanziós ellátással.

A részvételi díj nem tartalmazza: személyes kiadások, útlemondási biztosítás, fakultatív BBP biztosítás.

A költőpénz kalkulációjánál figyelembe kell venni, hogy a romániai árszínvonal megközelíti a magyarországit. Lejt érdemes vinni. A vonatba sorolva étkező-bisztrókocsi közlekedik, amelyen lehetőség van könnyű ételek, illetve üdítők elfogyasztására.


Jelentkezés:

http://karpateuropa.hu/utazas/szekely-gyors-kulonvonattal-a-csiksomlyoi-bucsura


Kárpáteurópa Utazási Iroda
1036 Budapest, Szépvölgyi út 3/a
Tel: +36 1 368 6296, +36 1 439 1644
e-mail: karpateuropa@karpateuropa.hu

.

Csiksomlyoexpressz.hu
További információ:
www.karpateuropa.hu