Csíksomlyó Expressz programok

 

CSÍKSOMLYÓ EXPRESSZ 2024

 

Első nap (2024. május 17., péntek)

Figyelem: a Csíksomlyó Expressz szerelvénye Szombathelyről indul! Felszállási lehetőségek Szombathely - Budapest útvonalon: Szombathely, Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya.

Találkozó Budapesten: Budapest-Keleti pályaudvaron, a különvonatnál !!!(Figyelje a pályaudvar központi utastájékoztató tábláját, amely jelzi, hogy a vonat hányadik vágányról fog indulni). Jelentkezés a vonat végén található utasfogadó pultoknál.

A Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors Budapestről közösen, Magyarország leghosszabb személyszállító szerelvényeként indul útnak Erdély felé.

További felszállási lehetőségek: Szolnok, Békéscsaba. 
Érkezés a határra (Lőkösháza/Kürtös) a délelőtti órákban, majd indulás tovább az Arad - Déva - Gyulafehérvár - Braasó - Sepsiszentgyörgy – Alcsíki falvak útvonalon. Útközben áthaladunk és lehetőség szerint megismerkedünk a települések kulturális és történelmi nevezetességeivel: Araddal, a Maros forgalmas közlekedési csomópontjával és az Olt két partján fekvő Sepsziszentgyörggyel, mely a Keleti-Kárpátokban Háromszék legjelentősebb városa. Megérkezés a Székelyföldre, ahol a Székely Gyors leteszi utasait Alcsík több településén (Sepsibükszád, Tusnádfürdő, Újtusnád, Csíkszentsimon, Csíkszentimre, Csíkszentkirály, Csíkszereda), majd a Csíksomlyó Expressz tovább viszi utasait Felcsíkba (Madéfalva, Csíkrákos, Csíkmadaras, Csíkdánfalva, Csíkkarcfalva, Csíkszenttamás). Elhelyezés: faluturizmus keretében magyar-székely családoknál fürdőszobás házakban, esetenként panzióban, félpanziós ellátással. Az egyes vasútállomásokon a szállásadók várják a vendégeket.

Második nap (2024. május 18., szombat)

Reggeli után indulás a Csíksomlyói Búcsúba a szálláshelyek vasútállomásairól az utaskísérők irányításával. Érkezés Csíkszereda vasútállomására, majd a keresztaljakkal gyalog megyünk Csíksomlyóra. Itt felkapaszkodunk a Kis- és Nagy-Somlyó közötti nyeregbe, ahol több százezer zarándok társaságában részt veszünk a 12.30-kor kezdődő szentmisén. Ezt követően érdemes egyénileg meglátogatni a Csodatévő Szűz Mária szobrot a Csíksomlyói kegytemplomban. A délutáni szabadidőben fakultatív séta Csíkszereda központjában. Estebéd a vendéglátóknál vagy falusi vendéglőben.
Figyelem! Aki elszakadt a csoportjától menjen a csíkszeredai vasútállomásra az idegenvezetője által megadott időpontra!

Harmadik nap (2024. május 19., vasárnap)

Reggeli a vendéglátóknál, majd indulás Ma­défalva érintésével a Gyi­­me­sekbe, az Ezeréves ha­tárhoz. Alcsíkból és Felcsíkból két sze­rel­­vény­ként érkezik Madéfalvára a Csíksomlyó Expressz és a Szé­kely Gyors. Innen össze­kapcsolva egy szerelvényként mennek tovább a Gyimesekbe.

Útvonal: Karakó-völgyhíd – Lóvész – Gyi­mes­középlok – Gyi­mes­bükk, a tör­té­nel­mi Magyarország vasúti határállomása. 

Gyimesbükkön meg­te­kintjük a Rá­kóczi vár romjait és a vár tövében, az Ezeréves határon ál­ló, felújított 30. számú MÁV őr­házat (a MÁV egykoron legkeletibb őr­há­zát), illetve részt veszünk a kon­tu­máci kápolnánál celebrált szentmisén.

Ezután a Püskösdi Forgatag rendezvényén Gyimesbükkön folytatódik az ünneplés a "Pünkösdi Forgatag" rendezvényén, ahol falusi búcsú várja a vonatok zarándokait.

Negyedik nap (2024. május 20., hétfő)

A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz közös szerelvénye a kora reggeli órákban indul útnak Felcsíkból, Alcsíkon át,  Erdély északi útvonalán keresztül Magyarországra. Székelyföldről a vonat észak felé indul, és Désen, Zsibón, Zilahon, Nagykárolyon és Érmihályfalván át éri el a magyar határt. Kelet-Magyarországon a szerelvény megáll Nyírábrányban, Debrecenben, Püspökladányban és Szolnokon. Érkezés Budapest-Keleti pályaudvarra.
Innen a Csíksomlyó Expressz a jól megszokott Dunántúli útvonalán továbbszállítja utasait Budapesttől Szombathelyig. Leszállási lehetőségek a hazaútnál ugyanazokon az állomásokon, mint az indulásnál.
Tatabánya, Komárom, Győr, Csorna, Kapuvár, Sopron, Szombathely.

Részvételi díj: 149.990 forint/fő

 

A részvételi díj tartalmazza a különvonat útiköltségét másodosztályon, három éjszakai szállást magánházaknál, két-, három-, négyágyas, pótágyazható szobákban, félpanziós ellátással.

A részvételi díj nem tartalmazza: személyes kiadások, útlemondási biztosítás, fakultatív BBP biztosítás.

A költőpénz kalkulációjánál figyelembe kell venni, hogy a romániai árszínvonal megközelíti a magyarországit. Lejt érdemes vinni. A vonatba sorolva étkező-bisztrókocsi közlekedik, amelyen lehetőség van könnyű ételek, illetve üdítők elfogyasztására.

 Jelentkezés:

http://karpateuropa.hu/utazas/csiksomlyo-expressz-kulonvonattal-a-csiksomlyoi-bucsura


Kárpáteurópa Utazási Iroda
1036 Budapest, Szépvölgyi út 3/a
Tel: +36 1 368 6296, +36 1 439 1644
e-mail: karpateuropa@karpateuropa.hu

.

Csiksomlyoexpressz.hu
További információ:
www.karpateuropa.hu